2009. november 5., csütörtök

Vannak, akik nem érzik...

Van egy szabály. 9-re mindenkinek be kell érnie. Ha nem ér be, akkor telefonálnia kell, hogy mikorra. Vannak, akik túlzásba esnek, és rendszeresen telefonálnak… De nem érzik.
Főleg egy kollégám nagyon nem érzi. Ahol én dolgozom, ott nagyon toleráns a vezetőség, mindent meg lehet velük beszélni, ha kell segítenek; persze, hozd be a géped, telepítsd fel, a fiúk segítenek, adunk lemezt, ha elakadsz szólj, ha elintéznivalód van, persze, szólj, megoldjuk, még orvost is keresünk, ajánlunk, ott a céges kocsi, egyik kolléga kivisz stb. A hét év alatt megtapasztaltam, hogy egy igazi közösség. Vannak írott szabályok, amiket rugalmasan tudunk kezelni, mert a többség érzi, hol a határ.
Az egyik szabály, hogy nincs igazából munkaidő meghatározva a munkaszerződésben. Viszont kérés, hogy mindenki legkésőbb 9 óráig érjen be. Ha valami miatt mégsem sikerül, elalszik, baleset van, nem jár valami, forgalomba került stb., telefonáljon be.
Vannak, akik ezt úgy értelmezik, hogy nekik nem kötelező a 9 órai munkakezdés, elég ha telefonálnak minden nap, hogy mikorra jönnek.
Na és ebből egyik csoportvezető kollégának, Lajosnak elege lett. Megjegyzem olyan ember, akinek a hátán fát lehet aprítani, sőt, erdőt (ma ő hozott haza kocsival az újratelepített gépemmel, hála neki - kérnem sem kellett, felajánlotta).

T kolléga e-mail írt, amiben jelezte, hogy ismét nem ér be 9-re... (Amúgy mindig elkésik mindenhonnan,mindig várni kell rá.)
Lajostól meglepő válaszlevelet olvastam. Ünnepélyesen kijelenti, hogy többet nem hajlandó T kolléga ilyen jellegű hívásait fogadni, illetve lesz szíves minden nap 15 perccel korábban felkelni, mert ha a Pilisen és Dunakeszin dolgozó kollégák be tudnak érni 9-re, akkor a 13. kerületből talán neki is sikerülnie kellene. Ha még sem megy, és úgy érzi, ez nála nem működik, legyen kedves másik munkahelyet keresni.
T kolléga ahelyett, hogy fülit-farkát behúzná, közli, hogy ez értelmetlen, és hol van ez lefektetve, hogy neki 9-re be kell érnie, és ő Lajos levelén csak mosolyog...
Amúgy megjegyezném, hogy az egyik értekezleten elhangzott az ügyvezető tulajdonos szájából, hogy mindenki legyen kedves 9-ig beérni.
Természetesen itt nem állt meg a levelezés, még az ügyvezető igazgató válaszára sem, mely szerint Lajosnak igaza van, ebből nem lehet rendszert csinálni.
Egy idő után már nem válaszoltak neki. A kollégák próbálták meggyőzni arról, hogy ez csapatmunka, és ha a főnök azt mondja, akkor azt kell tenni. Erre közölte, hogy mindenki egyenlő, neki nincs főnöke. Na, főnöke csak pislogott...

És akkor azt olvasom másik blogban, hogy emberek nem kapnak fizetést, de mégis féltik a munkahelyüket... Vagy ha nem mond fel X ember karácsony előtt, akkor ők mondják meg kik legyenek azok.
Én nem értem, hogy egy ember ennyire nem fogja fel, hogy az állásával játszik. És nem is érdekli. Szerintem az sem, ha kirúgják, mert meg van győződve a maga igazáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése