2009. április 29., szerda

A tánc világnapja


International Dance Day (World Dance Day) has been celebrated on April 29 through promotion by the International Dance Council (CID), an umbrella within UNESCO for all kinds of dance. The holiday was introduced in 1982 by the International Dance Committee of the UNESCO International Theatre Institute. The date was suggested by Pyotr Gusev to commemorate the birthday of Jean-Georges Noverre.

Jean-Georges Noverre 1727-1810 was the ballet’s Shakespeare and ballet’s grandfather. He was French dancer and ballettmaster, and is considered to be the creator of ballet d’action a precursor of the narrative ballets of the 19th century.

The dance is older as humanity, it is part of own culture. Own ancestors danced, if they went to hunt, wanted heavy crops, rain, if someone was ill and he wanted his health. They did it if they had pleasure or sorrow.
The dance was a part of the magic. They tried to know the invisible, miraculous.

A tánc az emberiséggel egy idős, kultúránk része, folyamatosan változik. Őseink táncoltak, ha vadászni mentek, vagy ha onnan visszatértek; táncoltak, hogy bő legyen a termés, hogy eső essen; táncoltak, ha valaki megbetegedett és gyógyulását szerették volna; táncoltak, ha valami öröm vagy bánat érte őket. A tánc a varázslatok része volt, segítségével próbálták megérteni azt, ami ismeretlen volt, kapcsolatba lépni a természetfelettivel.

1982-ben az UNESCO hozta létre a Tánc Nemzetközi Világnapját, amely napon minden táncot ünneplünk. Az ünnepet Jean-Georges Noverre születésnapjára tették. Ki volt ő?
Jean-Georges Noverre (1725-1810) a „balett Shakespeare-je, a „balett nagyapja”. 1760-ban megjelentetett könyvében lefektette a balett néhány szabályát és alapelvét. Lehetővé tette, a merev udvari szabályokkal ellentétben a balett színművészeti lehetőségeinek fejlődését: bevezette a „pas d’action”-t, a balett történetének kibontakozásához használt cselekmény lépését, hozzájárult az emberi érzések megjelenítéséhez a történetekben.

A tánc terápiája a léleknek is, lehetőség az önkifejezésre, segítségével számos érzelmet, élményt hozhatunk a felszínre. A mezítláb táncolás mintegy szimbóluma lett a kötöttségek alóli felszabadulásnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése