2009. április 26., vasárnap

Amadeus golyói

The Mozartkugel (English: Mozart ball), originally known as the “Mozartbonbon”, was created by the Salzburg confectioner, Paul Fürst in 1890 and named after Wolfgang Amadeus Mozart.
The confectionery Fürst still produces the original Salzburg Mozartkugeln by hand according to the original recipe and only sells them in its shops or over its website.
Paul Fürst presented the Mozartkugel at a fair in Paris in 1905 and was awarded a gold medal for it.

The largest industrial producer of Mozartkugeln in Austria is the Mirabell company (Kraft Foods Austria), which is based in Grödig near Salzburg.
The worlds largest industrial producer of Mozartkugeln is the German company Reber Specialities, which has been active in Bad Reichenhall since 1938.

Az osztrák zeneszerzőről elnevezett világhírű "Mozartkugel" ("Mozart-golyó") desszert valójában egy pisztácia-marcipán keverék, mely nugáttal van bevonva.
Ezt az édességet egy salzburgi cukrász, Paul Fürst találta fel 1890-ben, és a remekművével az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett.

A kis kuglik annyira beváltak, hogy erre aztán lecsapott a Mirabell-gyár, Mirabell és megvette a receptet Fürsttől, és vörös-arany papírba csomagolta, csakúgy, mint a német Reber cég.
Ez utóbbi golyói abban különböznek, hogy nem teljesen kerekek, hanem az aljuk lapos. Ennek hátterében különböző jogi védjegy herce-hurcák állnak.

A kék-ezüst színű Originale Salzburger Mozartkugeln-t a család tagjai ma is kézzel készítik.

2 megjegyzés:

  1. Itt egy ma is családi jelleggel működő
    csokitelep:
    http://ssl.zauner.at/rtc-zauner/214

    Látványos és elég népszerű kis üzlet
    a császári városban.
    Elképesztő dolgokat produkálnak.
    Szerintem jobb mint a Mozartkugli.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem még ilyet nem kóstoltam. Anyám a csokigyárba szokott elmenni, onnan hoz sok mindent.

    VálaszTörlés