2007. január 15., hétfő

a tananyagfelejtés sebessége

Tétel címe:
Tananyagfelejtés sebessége, folyamata, zavaró tényezők példákkal, az eminens modell, a drukkolós modell, a nem tanuló modell, egyébb modellek

A téma aktualitása:
Az adja, hogy Őzi ma szigorlatozik. Én már túl vagyok rajta egy hete. Így összeszedtem tapasztalataimat, illetve Őzi mostani tapasztalatait, ahogy küldözgeti sms-ben.

Modellek
1. eminens modell - bármit kérdezel, nagyjából mindent tud. Bemegy egyetlen leckekönyvvel és egy tollal. Minden tiszteletem az övé.
2. a drukkolós - megőrül az idegességtől, hasmenése lesz, minél később akar bemenni, ha végre rászánja magát félig ájultan, akkor nagy levegőt vesz: lesz, ami lesz.
3. nem tanuló - "ne haragudj, milyen vizsgánk lesz ma? Adnátok egy tételsort?" Rendszerint kettessel átvergődik valahogy.
4. egyéb modellek:
a) leszarom - dühöngő modell: "leszarom, nem érdekel" - általában a kettesre utazik, de ha azt kap, általában azért bántja és kibukik rajta
b) laza modell: ő is leszarja, annyi különbséggel, hogy neki tényleg jó a kettes.
c) az elégedetlen: nem érti, és visszamegy, hogy ő 5-öst akar

A folyamat több részre bontható
1. 3 nappal vizsga előtt elkezded megnézni, hogy a 47 tétel miből is áll, és észreveszed, hogy ezek már kollokviumi kérdések voltak... Mindegyikből rémlik valami, így aztán azt mondod, amit Őzi: "Nem olyan vészes". Úgy érzed, a felejtés nem lépi túl a megengedett sebességet.
2. A következő fázis, amikor elérkezik a vizsga napja, és nem tudsz semmit. Szemléletesen: "Katám, ha ma átmennék, úgy tök véletlen, kérlek, javasold, hogy fegyék fel a nevemet a jövő évi ki kicsodába. Ha mégsem, akkor írasd rá a sírkövemre, hogy "legalább megpróbálta"". Vagyis 3nap/47 tétel a felejtés sebessége.
3. bemész, kihúzod a tételeket, és csak arra a kettőre koncentrálsz, és nagyjából minden eszedbe jut. Ha nem, az gáz. Akkor satuféket nyomott az agyad, és rá kell tenni ágyutalpra...
4. Ezután már csak az van hátra, hogy kimenj a teremből és leülj egy székre, behúnyd a szemed, és a felejtés rohamos gyorsasággal bekövetkezik. Nagyjából azalatt a 3 másodperc alatt, míg kilépsz az ajtón.

Természetesen közben vannak egyéb zavaró természeti tényezők
1. Isten csapása: "Kinyírom, mit idegel itt másokat..."
2. Hasmars
3. A tanár - mikor megjelenik, mindenki eltűnik a folyosóról rajtad kívül, mint amikor a csibék elbújnak a sas elől.
4. Te vagy az utolsó, muszáj bemenni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése